Vincze Imre Református Általános Iskola

Gyárlátogatás 7-8. osztályosoknak

2014-11-04 09:32:55 / Beke Ferenc

Hova tanuljon tovább a gyerek...

Te mit választanál?

 

Sokszor elhangzik ez a kérdés 7. 8. osztályban. Igen, a továbbtanulás az a döntés, amely az osztályokban és a családokban gyakran szóban kerül 13-14 éves korban.

Hova tanuljon tovább a gyerek, mihez van kedve, mi az, ami érdekli? Az iskola sokat segít a szülőknek, gyerekeknek a döntés meghozatalában. Ezt a palettát egészítette ki kirándulásunk, amikor október 22-én Győrbe látogatottunk a jelentkező tanulókkal.

Először meglátogattuk a Lukács Zoltán Mechatronikai Szakközépiskolát és Szakiskolát. Itt az igazgatóhelyettes mutatta be az intézményt. Megtudtuk, hogy az iskola az Audi iskolája. Megismerkedtek a gyerekek azokkal a szakmákkal, amelyekkel a végzést követően könnyű lenne elhelyezkedni. Itt mástól is hallhatták, hogy a tanulás általános iskolában is nagyon fontos, és náluk is, mert az átlag képezi az ösztöndíj és a későbbi elhelyezkedés alapját.

Az iskolalátogatás után következett a gyárlátogatás. Mintha egy más világba csöppentek volna a tanulók. Az idegenvezetővel buszra szálltunk, és a présüzemhez mentünk.

Hatalmas, szó szerinti „város" tárult a szemünk elé. Aszfaltozott utak, parkok és gyártócsarnokok sorakoztak az utak mentén  A présüzemen áthaladva az óriási  présgépektől kezdve, a röpködő robotkarokon át  az emberi munkát is láthattuk. A kijelölt látogató útvonalon haladtunk, és közben végig tudtuk követni, hogyan lesz az alumínium és egyéb fémhengerekből karosszéria.

Reméljük, sok tanuló számára tanulságos volt ez a látogatás, hiszen láthatták azt, ha tesztszenek nekik ezek a szakmák, akkor akár erre is orientálódhatnak.

Szabó Erzsébet

Kontráné Madari Piroska