Vincze Imre Református Általános Iskola

Felvidéken jártunk a "Határtalanul" program keretében

2015-06-15 13:00:21 / Beke Ferenc

Idén másodszor pályázott iskolánk sikeresen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" elnevezésű pályázatán. Ennek a „Határtalanul" program keretében hetedik osztályos tanulóink három napos kiránduláson vettek részt Felvidéken.

Idén másodszor pályázott iskolánk sikeresen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" elnevezésű pályázatán. Ennek a „Határtalanul" program keretében hetedik osztályos tanulóink három napos kiránduláson vettek részt Felvidéken. A kirándulást gondos munka előzte meg. A gyerekeknek egyrészt előkészítő órákon kellett részt venniük, amelyen a kirándulás pontos programját ismerték meg, másrészt  kooperatív órák keretében  Szlovákia földrajzát,  felvidéki kötődésű íróink életét, valamint Felvidék történetét dolgozták fel.

A három napos utazás alatt a diákok megtekinthették Kassa, Késmárk, Selmecbánya, Besztercebánya, valamint Zólyom történelemi nevezetességeit. Az emlékezés koszorúit helyezhették el a kassai Szent Erzsébet székesegyház altemplomában a nagyságos II. Rákóczi Ferenc fejedelem sírjánál, valamint Thököly Imre erdélyi fejedelem késmárki mauzóleumában. Zólyom várában a reneszánsz írónk Balassi Bálint, Selmecbányán az Evangélikus Líceum kapcsán Petőfi Sándor, és Mikszáth Kálmán, Kassán pedig Márai Sándor, valamint nyelvújítónk Kazinczy Ferenc munkásságát került előtérbe. A történelmi városok mellett a gyerekek a Magas-Tátra természeti gyöngyszemeit is megcsodálták, mint például a 1346 m tengerszint feletti magasságban található Csorba-tót, valamint a Tarpataki vízesést.

A kiránduláson a gyerekek két határon túli testvértelepülésünk iskolájában is látogatást tettek, ahol különböző programokon vettek részt, valamint az ott tanuló gyerekekkel beszélgethettek, ismerkedhettek. A Dunamocsi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola hetedik osztályos diákjaival közösen program volt egy irodalmi- zenés műsor, koszorúzás valamint 2003-ban átadott falumúzeumot megtekintése. Június 4-én, a kirándulás utolsó napján madari Édes Gergely Alapiskola vendégei voltak tanulóink. Az 1920. június 20-án aláírt trianoni békediktátum emléknapján a két iskola diákjai közös, rendhagyó történelmi órán vettek részt, majd gyermekeink iskolánk koszorúját helyeztek el a megemlékezés kopjafájánál.

A gyerekek tartalmas, élményekben gazdag három napot töltöttek az ország határain kívül, mely maradandó élmény volt mindannyiuk számára.

A tanulók nevében köszönetem fejezem ki iskolánk pedagógusainak és minden felnőttnek, akik valamilyen módon segítséget nyújtottak ahhoz, hogy programunk megvalósuljon.

Beke Ferenc
igazgató


Galéria

IMG_4683.JPG 11327397_10153451707373128_660947540_o.JPG IMG_4735.JPG IMG_4761.JPG IMG_4865.JPG